Брифінг. 03.09.2015 р. Підсумки роботи Головної військової прокуратури за період серпень 2014 – серпень 2015.

3 вересня 2015 року, в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора Анатолія Матіоса, на якому було проінформувано про результати роботи Головної військової прокуратури за період серпень 2014 – серпень 2015.
***
… У 2012 році військові прокуратури як інститут були скасовані. Проте, після оголошення антитерористичної операції, початку бойових дій на Сході держави та з метою своєчасного розслідування військових злочинів, насамперед пов’язаних із цими подіями, з’явилася необхідність поновлення військової прокуратури.

Так, 14 серпня 2014 року парламент підтримав законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про прокуратуру” щодо створення військових прокуратур», а 22 серпня 2014 року він був підписаний Президентом.

Як відомо, до структури військової прокуратури входять Генеральна прокуратура України, Головна військова прокуратура, військові прокуратури Центрального, Західного, Південного регіонів, сил АТО (на правах регіону), 29 військових прокуратур гарнізонів.

До компетенції військових прокуратур належать військові формування, у яких загальна чисельність військовослужбовців складає 352,800. Також військова прокуратура здійснює свої функції щодо Державного концерну «Укроборонпром» та 138 його підприємств, Державної служби експортного контролю України, Державної компанії «Укрспецекспорт», Державного космічного агентства України та інших.

Слідчими військової прокуратури за рік було розслідувано 16,536 кримінальних проваджень (51,7 % із усіх розслідуваних слідчими органами прокуратури України); прийнято процесуальних рішень у 12,755 провадженнях (56 % із усіх прийнятих рішень); спрямовано до суду 2,787 обвинувальних актів (72,7 % із усіх направлених слідчими органами прокуратури України). У тому числі за звітний період (друге півріччя минулого року – перше півріччя поточного року) розслідувалося кримінальних правопорушень, пов’язаних із ухилянням від проходження військової служби (статті 407-409 КК України) за фактами: самовільного залишення місця служби – 4,741 провадження стосовно 6,089 військовослужбовців; дезертирства – 6,432 провадження щодо 16,082 військовослужбовців (враховуючи тих, які залишилися на території АР Крим); ухилення від військової служби іншим способом – 190 проваджень стосовно 1,540 військовослужбовців.

Таким чином, навантаження на одного слідчого військової прокуратури складало у середньому понад 25 проваджень на місяць, а в прокуратурах Південного, Центрального регіонів України, у новоствореній прокуратурі сил АТО – понад 30.

До кримінальної відповідальності було притягнуто колишніх Прем`єр-міністра та Міністра оборони, одного Героя України; у Міністерстві оборони та Збройних Силах: одного генерал-майора, двох адміралів, одного контр-адмірала у Службі безпеки – п’ятьох генерал-майорів у Службі зовнішньої розвідки – одного генерал-майора у Державній прикордонній службі – одного генерал-лейтенанта у Державній службі з надзвичайних ситуацій – одного генерал-майора двох працівників прокуратури керівного складу – державних радників юстиції 3 та 2 класу.

До суду з обвинувальним актом направлено резонансні провадження стосовно: заступника Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій генерал-майора Недобіткова О.А.; генерал-майора Служби зовнішньої розвідки України Слоненка В.А.; колишнього директора Департаменту закупівель та постачання матеріальних ресурсів оборонного відомства Зражевського О.М.; директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України генерал-лейтенанта Лантвойта О.В.; командира військової частини Національної гвардії України полковника Пономаренка О.В.; першого заступника прокурора Київської областіДомбровського С.В.; голови Бориспільського міськрайсуду Київської області Вознюка С.М.; начальника управління тилу Національної гвардії України Манжури С.А.

Також оголошено про підозру у вчиненні злочинів та спрямовані обвинувальні акти до суду: колишньому Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.; колишньому генеральному директору компанії «Укрспецекспорт» Герою України Бондарчуку С.В.; колишньому Міністру оборони України Єжелю М.Б.; колишньому Голові СБУ Якименку О.Г.; першому заступнику колишнього Голови СБУ Тоцькому В.В.; колишньому начальнику Департаменту контррозвідувального захисту держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Біку В.В.; прокурору міста Краматорськ, його заступнику та начальнику сектору ДСБЕЗ Краматорського МВ ГУМВС України в Донецькій області; військовому комісару Одеської області полковнику Піскуну Ю.О.; колишньому начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ Ганжі С.В.; 20-ти співробітникам ФСБ РФ; начальнику міського управління УМВС в Одеській області.

За рік роботи на кожного офіцера військової прокуратури припало більше 1,500,000 грн реально повернутих державі коштів.

За вимогою військових прокурорів було притягнуто до дисциплінарної відповідальності 5,066 військових службових осіб, відшкодовано державі 261,700,000 грн. (57,200,000 грн – спрямовано до бюджету), судами задоволено 1,376 позовів військових прокурорів, на користь держави стягнуто грошових коштів та зобов’язано повернути майно на загальну суму 208,000,000 грн (57,000,000 грн – до бюджету), реально стягнуто грошові кошти та повернуто майна на загальну суму 306,000,000 грн, повернуто до державної власності та попереджено незаконне вилучення земель оборони загальною площею 9,000 га загальною вартістю понад 260,000,000 грн.

Було викрито низку корупційних схем відчуження за різний період оборонним відомством через уповноважені підприємства-спецекспортери озброєння, військової техніки та боєприпасів, факти викрадення та неналежного зберігання військового майна, порушення при використанні бюджетних коштів, призначених для закупівлі та модернізації озброєння, військової та спеціальної техніки. За результатами розпочато 97 кримінальних проваджень, у яких встановлені збитки на загальну суму 647,000,000 грн та понад 20,000,000 дол США.

Усього слідчими військових прокуратур у 2014 році закінчено розслідування та спрямовано до суду обвинувальні акти у 64 кримінальних провадженнях про злочини у сфері корупції щодо 68 осіб. У першому півріччі цього року – у 30 таких провадженнях щодо 32 підозрюваних. Станом на вересень ці цифри значно вище.

За ініціативи Головної військової прокуратури посилено відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Таким чином, було розгорнуто 20 гауптвахт із можливістю утримання 406 осіб (до цього часу – 2); викрито 44 факти корупції, скоєних службовцями військових комісаріатів та членами військово-лікарських комісій; заарештовано 13 працівників військкоматів, із них 5 – військові комісари (10 проваджень спрямовано до суду); за незабезпечення завдань щодо призову громадян на військову службу до арешту з утриманням на гауптвахтах притягнуто 6 військових комісарів.

Також для підвищення рівня боєздатності ЗСУ розроблено пропозиції змін до законодавчих та нормативних актів щодо підвищення соціального і правового захисту військовослужбовців; удосконалення обліку та зберігання зброї та боєприпасів; боротьби з тероризмом; посилення відповідальності військовослужбовців за вчинення грубих порушень військової дисципліни; впорядкування, утворення та організації діяльності блокпостів і опорних пунктів тощо.

Завдяки надзусиллям працівників державі вдалося повернути понад півмільярда гривень. Виходить, що кожен приніс у бюджет більш ніж мільйон. Також повернуто 17,5 тисяч га землі – це більша площа, ніж у князівства Ліхтенштейн…

За цими цифрами є надзвичайно велика підтримка з боку Генерального прокурора України, навантаження і результати роботи свідчать про те, що військова прокуратура відбулася, і у нас є, що донести суспільству. Найважливіше, що ми стаємо більш професійними.